Hoe een best of breed strategie en RPA een gouden combinatie vormen
De ideale oplossing voor woningcorporaties die willen automatiseren en op zoek zijn naar volledige ontzorging: een best of suite oplossing. Oftewel een totaaloplossing van één leverancier waarin het ERP en alle omliggende applicaties (al dan niet van partners) zijn geïntegreerd. De laatste twee jaren zien we dat veel woningcorporaties hiervoor kiezen. Grote spelers zoals Aareon en Cegeka zetten daarom met volle ontwikkelingskracht in op verdere automatisering binnen één pakket, zoals Tobias365 en R21. En nemen afscheid van eerdere versies.
Met beide cloud based ERP-pakketten kunnen woningcorporaties onafhankelijk van tijd, hardware en plaats werken. Alleen maar voordelen zou je denken. Maar is dat wel zo? En heeft RPA nog bestaansrecht bij een upgrade naar R21 of Tobias365?
Vendor lock-in: kom niet vast te zitten
In de ideale wereld vormt het ERP-systeem met omliggende pakketten een totaaloplossing voor woningcorporaties. Maar de waarheid is vaak weerbarstiger. Hoe zeker is het dat de modules in het ERP-pakket en de omliggende applicaties daadwerkelijk de beste oplossing zijn? En hoe makkelijk kun je afwijken van de oplossingen van de ERP-leverancier? Deze ontwikkeling zorgt misschien wel voor een vendor lock-in, waardoor je te afhankelijk wordt van een leverancier. Met alle vervelende (financiële gevolgen) van dien.
De verborgen gebreken van best of suite
Best of suite, of alles in één klinkt als efficiënt en goed geregeld. Maar het is de vraag of dit ook geldt voor automatisering. Springleaf Automation ontwikkelt robots op Tobias365 en R21 en we ervaren dat er nog veel kliks met de muis aanwezig zijn in de ERP-pakketten. Bepaalde belangrijke functionaliteiten ontbreken, zoals de mogelijkheid voor het downloaden en uploaden van bankafschriften. Er is behoefte aan (duur) maatwerk en de koppelingen met omliggende applicaties zijn niet altijd aanwezig. ERP-leveranciers geven bovendien de voorkeur aan standaardisatie en werken dus liever niet mee aan maatwerk in de applicaties.
De conclusie
De totaaloplossingen van de grote ERP-leveranciers bieden vaak niet de complete en dus ideale oplossing voor woningcorporaties die (verder) willen automatiseren. Robotic Process Automation (RPA) is meer dan ooit een belangrijk middel om binnen de oplossingen van Cegeka en Aareon efficiënter te kunnen werken. Door de inzet van RPA binnen de applicaties of als een schil over de applicaties, worden processen gerobotiseerd en koppelingen gerealiseerd, die verder gaan dan wat reguliere automatisering kan bieden.
Automatisering: een stap verder
Voor een nog verdergaande automatisering voegt Springleaf intelligentie toe aan haar robots, waardoor ook ongestructureerde data wordt verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van e-mails in het ERP en DMS door de inzet van RPA in combinatie met Machine Learning. RPA en Intelligente Automatisering zijn geen hype van de afgelopen jaren. Het zijn must haves voor toekomstbestendige woningcorporaties die ernaar streven hun bedrijfsvoering zo efficiënt en kwalitatief goed mogelijk in te richten.
Ook werkt Springleaf nauw samen met partners, waardoor er in combinatie met RPA gouden combinaties ontstaan. Voorbeeld hiervan is de oplossing met Bizcuit, waardoor corporaties automatisch bankafschriften kunnen downloaden en laten verwerken door een robot. Een ander voorbeeld is de IDP (intelligent document processing) oplossing van Klippa, die in combinatie met RPA de verwerking van inkoopfacturen optimaliseert, waardoor er bijna geen handjes meer aan te pas komen.
Wilt u meer weten over onze RPA & Hyperautomation oplossingen voor de woningcorporatiesector? Bekijk dan al onze diensten, of boek een adviesgeprek.